Rumok egzotikus ízélményekhez

rumok

A gyerekkori kalózos történetekből a felnőttlétbe is átszivároghat valami az egyedi ízélményt kínáló rumok által, amelyekről kis könyvmolyként még csak olvastunk. A cukornád édes levéből születő, prémium minőségű italt nem véletlenül emlegetik a Karib-tenger aranyaként. A világ legismertebb párlataiként elhíresült rumok története szorosan összefügg a kalózok, tengerészek és forradalmak világával.

Fogyasztásuk már ennek puszta tudatától magában rejt némi bizsergető romantikát, és akkor még nem is beszéltünk a különleges aromákról, amelyekkel egy pohár rum megajándékoz.

A rumok készítése a cukornádlé vagy a melasz erjesztésével indul, ezt lepárlás és hosszú érlelés követi tölgyfahordókban, ahol az egykori kalózok kedvencét karamellás, vaníliás és egyéb fűszeres jegyekkel gazdagítja az idő. A fehér vagy arany árnyalatban játszó, netán sötét színű rumok mind más-más kulináris élménnyel lepnek meg, akár koktélok frissítő hozzávalójaként, akár önmagukban, tisztán kortyoljuk őket, ez utóbbi esetben mély, kifinomult aromájukat élvezve.